Facebook, Sociala Medier, Strategi, Tips

Facebookannonsering: Vilka är dina 3 idealpersonas?

När du som företag marknadsför på Facebook via annonsering och sponsrade poster behöver du veta vilka du ska rikta annonseringen mot. Facebookannonsering: Vilka är dina 3 idealpersonas?

Du bör ta fram 3 fiktiva personer som är troliga köpare av din produkt eller tjänst och rikta dina annonser mot den typen av Facebookanvändare.

Facebookannonsering: Vilka är dina 3 idealpersonas?

Desto mer du vet om din ideala kund desto bättre kommer din marknadsföring fungera. Att ta fram dessa påhittade kundtyper som vi kallar personas tar lite tid och inte alla företag anser att det är en viktig del av arbetet med marknadsföring i sociala medier. Men det är ett stort misstag att inte lägga tid på det vill jag påstå.

Att skicka ut annonser mot random människor är inte optimalt.

Vitsen med marknadsföring på Facebook är att du faktiskt kan se till att dina annonser visas för de personer som troligast kommer att vara intresserade av- och sedan köpa dina produkter eller tjänster.

En annan anledning att du behöver ta fram 3 (helst) olika personas är att du kan producera innehåll som är anpassat för dessa och på så sätt skapa engagemang som sedan kan bli konverteringar. På detta sätt kan du nå alla olika typer av potentiella kunder med specifikt riktade annonser.

Hela vitsen med att annonsera på Facebook är att du kan specificera målgrupper väldigt smalt och därmed slipper kasta pengar i sjön och faktiskt visa dina annonser för en publik som är intresserade. Använd dig av det!

Ju mer detaljerad du är när du riktar dina annonser desto högre kommer dina konverteringar att bli. Du får även högre relevance score på dina annonser, vilket betyder att du betalar mindre för varje konvertering.

Detta är kostnadseffektivt eftersom du får optimalt resultat för minsta möjliga budget.

När du tar fram dina personas baserar du det på data och insikter om dina befintliga kunder. (Dessa 3 personer är alltså dina 3 genomsnittliga idealkunder).

Börja med att beskriva dem utifrån denna frågeställning:

 • Var bor de

 • Ålder

 • Kön

 • Inkomst

 • Relationsstatus/Familj

 • Intressen

 • Utbildning

 • Arbete

 • Shoppingbeteende

 • Vilka varumärken de är intresserade av

 • Vilken sorts information och innehåll söker och konsumerar dina personas online?

 • Vilken typ av innehåll konsumerar de? Bloggar, video, poddar eller nyhetsbrev och e-böcker?

 • Vilka är dina kunders utmaningar och mål och vad behöver de hjälp med?

 • Hur ska/kan du lösa deras problem och hjälpa dem nå sina mål?

 • Vilka plattformar söker de sig till när de vill veta mer om produkter och tjänster? (Sociala medier, bloggar, testsajter)

 • Hur ser deras köpresa ut?

 • Vad motiverar dem till köp?

 • Vad får dem att tveka på köp?

Jag rekommenderar att du döper dem till olika namn så att du enklare kan hålla isär dem.

Exempel:

Vi låtsas att vi är ett klädmärke som säljer modekläder till hela familjen till hyfsade priser. Vi har allt från vardagskläder till festkläder. Nu vill vi börja annonsera på Facebook för att öka konverteringar och sälja mer kläder. Vi säljer mycket barnkläder och till en yngre målgrupp och har ett ganska välkänt varumärke.

Persona 1:

Camilla, 22 år, bor i Jönköping. Singel utan barn, jobbar på nattklubb som bartender. Tjänar hyfsat. Gillar att festa, skönhet och resa. Camilla föredrar att shoppa online eftersom hon mestadels är vaken på natten och webbshoppar är öppna dygnet runt. Läser Cosmopolitan och modemagasin och drömmer om att se exklusiv ut, men har inte ekonomi att köpa dyra kläder. Lägger största delen av lönen på skönhet. Handlar oftast genom impulsköp när varor är nedsatta i pris.

Hur lockar vi Camilla till köp? Ett alternativ kanske är att visa Camilla annonser med rabatterade festkläder, tidsbegränsade erbjudanden och rabattkoder.

Persona 2:

Jocke, 43 år, bor i Enköping. Ensamstående med 3 barn (2,4 och 5 år. Alla flickor). Jobbar som målare med en lön som kunde vara högre. Läser kvällstidningar och tekniktidningar. Shoppar kläder till sig och barnen på nätet. Är inte intresserad av mode eller dyra inköp, förutom teknik. Vill att shopping ska vara så enkel som möjligt och gå snabbt. Klädshopping är ett nödvändigt ont och han satsar på bekvämt före modernt.

Hur kan vi hjälpa Jocke?

”Köp 3, betala för 2”, storpack med barnstrumpor och underkläder och reavaror kan vara några idéer. Kanske annonser med hela outfits för flickor åldern 2-5 år där vi erbjuder honom ett bra paketpris. Annonscopy som innehåller ord som praktiskt, bekvämt, prisvärt, snabb leverans, enkelt?

Persona 3:

Anna, 30 år, bor i Halmstad, ensamstående småbarnsförälder med en son på 5. Jobbar som sjuksköterska på vårdcentral. Inkomsten räcker väl till att försörja sig och sonen, men inte till resor och flärd även om hon drömmer om det. Läser mammabloggar och köper gärna produkter de tipsar om på sina bloggar och på instagram. Shoppar gärna barnkläder på nätet. Gillar Villervalla, Polarn och Pyret och Lindex. Handlar oftast efter att ha läst inlägg om barnkläder i mammabloggar och prioriterar alltid sonen framför sig själv.

Vilken typ av annons skulle vi kunna rikta mot Anna för att få henne att klicka på den? Hur tänker du? Kommentera i kommentarsfältet!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

EnglishSwedish