Sociala Medier, Tips

17 tips för att undvika kassa sociala medieleverantörer

Det finns alltid de som utger sig att vara experter på sociala medier. Du kanske behöver köpa tjänsten från någon eftersom du själv inte hinner sköta alla företagets konton. 

Många företag betalar stora summor pengar för hantering av sina sociala medier. Men bara för att man betalar stora summor pengar betyder det inte att hanteringen är kvalitativ.
Det finns några saker du bör vara uppmärksam på innan du signar ett avtal med en social medieleverantör. 

Här är 17 tips för att undvika kassa sociala medieleverantörer.

17 tips för att undvika kassa sociala medieleverantörer

1. Låg kvalitet, duplicerat innehåll

Du kan ofta se inlägg från olika sidor med exakt samma innehåll som publiceras på exakt samma tid. Dålig idé! Många följare följer dig på flera konton och att se samma bild på Instagram och Facebook samtidigt ger inte optimala förutsättningar.

 

2. Taktik från stenåldern

Att bara ställa sig frågan: Undra hur många likes vi får på detta inlägg? ….och inte tänka ett steg längre. För att fånga din publik behöver du berätta en story. Enbart bilder på skor från en skobutik är tråkigt. Addera en story om en kund som köpte skorna, berätta något intressant så blir engagemanget större.

 

3. Att köpa likes och följare

Jag har skrivit om det i ett annat inlägg tidigare. Detta är det mest oseriösa man kan göra som social medieleverantör. Just don’t do it!

 

4. Lever för alltid

Kom ihåg att ingenting dör på sociala medier.
Utnyttjande av mänskliga tragedier
Nybörjarmisstag
Minskad trovärdighet
Hashtag fail

 

5. För låga priser

Sociala medier kan inte automatiseras. Det kräver mänsklig ansträngning. Därför bör du vara aktsam för väldigt billiga priser.

 

6. Bristande resultat

Många tror att om en sida har många gillare så betyder det att sidan är framgångsrik. Nej, nej, nej. Antalet gillare har ingenting med om sidan är framgångsrik eller inte! Det har med engagemang att göra. Du kan ha 5000 gillare på din sida, men om ingen bryr sig om ditt innehåll du delar är de inte av värde ändå.
Det ska finnas kvalitativt innehåll och engagemang.

 

7. Ingen rapportering

För att veta om din leverantör gör sitt jobb rätt behöver du få rapportering av deras insatser med jämna mellanrum.

 

8. Brott mot Facebooks regler 

Om din leverantör vill lägga upp en tävling som bryter mot Facebooks regler bör du dra öronen åt dig.  Ha lite koll på regler och villkor själv är mitt tips.

 

9. Att fokusera för mycket på ökande likes och följare

Om din sociala medierleverantör börjar prata om att få ”X” antal Facebook-likes eller ”Y” antal Twitterföljare, stoppa dem och ställ dessa frågor: Hur kommer de att bygga upp en publik av dessa fans?
Hur de tänker samarbeta med den specifika målgruppen? Tänk på att en liten, engagerad publik är av mycket mer värde än ett stort gäng fans/följare från utanför ditt marknadsområde.

10. Click Farms

Att betala individer att kommentera, prenumerera, eller klicka på ditt sociala medieinnehåll är ett stort NEJ. All positiv varumärkeskännedom du har arbetat så hårt för att uppnå är puts väck om de sysslar med sånt.

 

11. Falska recensioner

Att skriva falska recensioner på sin egen (positiva) eller en konkurrents (negativa) sida är också ett stort NEJ. Om din leverantör LOVAR dig att dina positiva recensioner kommer att öka när de börjar jobba med dina kanaler så dra öronen åt dig direkt.

 

12. Otrevlig ton

Det är fullt möjligt att förolämpa sin målgrupp och i vissa fall, inte ens veta att du gjorde det. Den ton du använder kommer att kommunicera ditt varumärkes värde. Alla följare bör känna att du kommunicerar till dem.

13. Lovar att få ditt innehåll att bli viralt 

Om din leverantör LOVAR dig att de ska få ditt innehåll att bli viralt så är de ute och cyklar. Det finns ingen strategi för hur man får innehåll viralt. Sträva efter högkvalitativt innehåll som ger mervärde till kundens liv.

14. Fokusera på egenreklam

Ditt varumärke är vad dina kunder berättar om dig för andra och inte vad du talar om för dem att det är.  Skapa en strategi för att få andra att prata om ditt varumärke. Utnyttja Facebook-annonser för att marknadsföra din produkt och innehåll till intresserade köpare.

15. Svara på feedback med ett corporate-språk och ton

Alla svar på både positiv och negativ feedback bör ha en personlig touch och vara med ett språk som är som du normalt pratar med en annan människa.

16. För mycket automation

Gör nya scheman ofta så har du mer koll på att inte olämpligt innehåll publiceras vid fel tidpunkt. Om din leverantör vill automatisera för mycket så dra öronen åt dig. Jag brukar säga att veckovis är ok att schemalägga visst innehåll. Här har jag skrivit en post om vad som är ok och inte.

17. Att diskutera politik, kön eller religion

Har du några fler tips så kommentera gärna!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Elin Häggberg // Teknifik 24 april, 2016 at 17:42

  Jättebra lista men jag funderade på om punkt 4 och punkt 17 var helt färdigskrivna? 🙂 De skiljde sig lite från de andra eftersom de inte innehöll någon beskrivning?
  Du är grym och bra på att sammanfatta sådana hör superviktigta kunskaper!

  • Reply Maria Gester 24 april, 2016 at 18:17

   Haha, jo jag tyckte inte de två behövde förklaras så jag lämnade dem med endast rubriker ? Kanske inte var en bra idé ?

  Leave a Reply

  EnglishSwedish